Filmska turneja Interakcije tokom maja u Kragujevcu i Novom Pazaru

„Šta kažu mladi: otići ili ostati?“

Interakcija – međunarodna produkcijska, edukativna i programska platforma posvećena kratkom dokumentarnom filmu, nastavlja Filmsku turneju pod nazivom „Šta kažu mladi: otići ili ostati?“. Turneja je započeta u aprilu, a nastavlja se u maju i junu 2024. godine. Interakcija sa svojom Filmskom turnejom obilazi 7 gradova i opština u Srbiji. Program je održan u Prijepolju, Užicu i Požegi, a u narednom periodu biće u Kragujevcu, Novom Pazaru, Čačku i Ivanjici.

U organizaciji NFC Filmarta iz Požega, a u saradnji sa lokalnim partnerima iz ovih gradova, u okviru turneje, biće prikazani filmovi snimljeni tokom prošlogodišnjeg Interakcija Kampa, na temu „Odliv mozgova“. Nakon projekcija filmova biće održane panel diskusije sa mladima iz mesta u kojima se turneja organizuje.

Program turneje za maj: 

• Kragujevac – utorak, 21. maj 2024. u 20 časova – Studentski kulturni centar – Galerija Kontakt

• Novi Pazar – ponedeljak, 27. maj 2024. u 12 časova – Kancelarija za mlade

NFC Filmart iz Požege, kao organizacija koja deluje u zapadnoj Srbiji, nastoji da doprinese društvenom razvoju lokalnih zajednica u kojima je aktivna. S tim u vezi, problem migracija mladih iz unutrašnjosti u veće gradove ili inostranstvo je neizostavno pitanje kojim se bavi već duži niz godina, a Interakcija: Studentki filmski kamp, koji doprinosi međunarodnoj saradnji mladih, njihovoj mobilnosti, pa i cirkularnim migracijama, u toku 2023. i 2024. godine posvećen je ovom problemu.

Interakcija Filmska turneja se realizuje u okviru projekta „Empovering Circular Migration Champions: Unleashing Western Serbia’s Creative Potential (Interaction 2024)“ podržanog od strane Ambasade SAD u Beogradu.