INTERACTION TEEN DOC RADIONICA

Šta je Interaction Teen Doc?

Interaction Teen Doc je sedmodnevni edukativni program namenjen srednjoškolcima iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske i Srbije koji žele da nauče više o kreativnom dokumentarnom filmu, da razvijaju sopstvenu kreativnost i sarađuju sa mladima iz zemalja regiona.

Gde i kada?

Od 16. do 23. 08. 2023. godine u Čačku (Srbija).
Održavanju radionice prethodi 5 onaljn sastanaka (maj-jul).

Ko može da se prijavi?

Radionica je namenjena tinejdžerima i tinejdžerkama (od 14 do 19 godina) iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske i Srbije.

Zašto da se prijavim?

Radionica predstavlja jedinstvenu priliku za tinejdžere da razviju svoju kreativnost, upoznaju druge ljude istih ili sličnih interesovanja koji mogu da ih inspirišu na buduće kreativno izražavanje kroz dokumentarni film.

Radionica se realizuje i u cilju unapređenja saradnje mladih iz zemalja regiona, razvijanja kritičkog mišljenja kod mladih, njihove mobilnosti i međukulturnog dijaloga.

Radionica je besplatna.

Po završetku, polaznici dobijaju sertifikat o učešću.
Predavanja su na BHS jeziku (bosanski, hrvatski, srpski), a broj polaznika je ograničen (do 15).

Interaction: Teen Doc radionica se održava istovremeno sa Interakcija: festivalom kratkog dokumentarnog filma, Interakcija Kampom koji okuplja studente filmskih akademija iz celog sveta, Doc Workshop Radionicom za filmske profesionalce i IVA.lab programom za vizuelne umetnike.

Prijavite se i upoznajte veliki broj mladih filmadžija iz celog sveta, ocenjujte dokumentarce u žiriju mladih na Festivalu Interakcija, sa svojim vršnjacima iz regiona učite o dokumentarnom filmu od vrsnih dokumentarista i zajedno napravite kratke dokumentarce.

Program radionice

I deo (onlajn)
maj – jul 2023Održavanju letnje radionice prethodi 5 onlajn sastanaka koje će biti održane tokom perioda maj – jul 2023. u cilju međusobnog upoznavanja i održavanja uvodnih predavanja / prezentacija.

II deo (uživo)
16 – 23. 8. 2023, Čačak (Srbija) 
Tokom radionice, polaznici će imati priliku da uče od uglednih dokumentarista i medijskih radnika iz regiona – da prošire svoja znanja iz oblasti režije dokumentarnog filma, medijske pismenosti i da sagledaju dokumentarni film kao sredstvo društvenih promena. U malim timovima, polaznici će, pod mentorstvom filmskih profesionalaca, napraviti 4 mini-dokumentarca (3 min).

Takođe, svi učesnici radionice Teen Doc će činiti Žiri mladih Festivala Interakcija, koji se održava istovremeno sa radionicom. Polaznici Teen Doc radionice imaće priliku da, na Festivalu Interakcija, pogledaju vrhunske kratke dokumentarce iz celog sveta i da, od 15 filmova u takmičarskom programu, odaberu film kojem će dodeliti Nagradu žirija mladih za najbolji film.

Prijavljivanje za učešće

Pre popunjavanja prijavnog obrasca, pročitajte više o uslovima prijavljivanja.

Da biste se prijavili na konkurs potrebno je da popunite onlajn prijavni obrazac.

Rok za prijavljivanje: 10. 4. 2023. godine.

Selekcija prijava

Po završetku roka za prijavljivanje selekciona komisija, sastavljena od predstavnika partnerskih organizacija, razmotriće prijave, izvršiti selekciju kandidata i objaviti listu polaznika. Polaznici koji budu odabrani za učešće biće informisani putem imejla do kraja aprila.


Interaction Teen Doc Workshop 2023 – Towards a Better Region podržan je od Western Balkans Fonda, a realizuje ga Nezavisni filmski centar Filmart sa partnerima – Underfill Festival Podgorica (Crna Gora), Prvi kadar Istočno Sarajevo (BiH), Festival Winter Apricot Prilep (Severna Makedonija), Kinoklub Karlovac (Hrvatska), Klara i Rosa Subotica i SEEcult.org Beograd (Srbija).