Program RADIONICE Interakcija 2024

20 – 27. AVGUST 2024, UŽICE

PREDAVANJA

/ za sve učesnike Radionice /

Od 20. do 27. avgusta 2024. godine, učesnici Radionice će, sa našim ovogodišnjim ekspertima otkrivati različite aspekte kreativnog dokumentarnog filma. Predavači Interakcija Radionice 2024 su Rada Šešić, selektorka programa dokumentarnog filma na Sarajevo Film Festivalu, kao i programerka selekcije dokumentarnog filma na Filmskom festivalu u Trstu i Kris Filipone, dokumentarni filmski stvaralac, koji je diplomirao studije dokumentarnog filma i videa na Univerzitetu u Stenfordu (SAD) i trenutno je gostujući asistent profesora na Univerzitetu u Ajovi (SAD).

RADA ŠEŠIĆ

Imam ideju! ŠTA SAD?

Tokom radionice, učesnici će raditi sa Radom Šešić, rediteljkom, predavačicom iz oblasti filma i kustoskinjom koja ima 30 godina iskustva rada na konsultovanju projekata na međunarodnom nivou, u Evropi i Aziji (IDFA, IFF Rotterdam, Sarajevo Film Festival, Polish Docs to start i Docs to go, Balkan Discoveries, Last Stop Trst, Rough Cut Lab na Vision du Reel, Kerala Film Festival, Doc Edge Kolkata). Kroz ovo jedinstveno istraživanje kreativnog dokumentarca, učesnici će obraditi različite filmske stilove, kao i upoznati specifičnosti različitih festivala i marketa i pronaći odgovore na sledeća pitanja:

– ŠTA hoću da kažem?

– KAKO hoću to da kažem?

– Da li “KAKO” i “ŠTA” odgovaraju jedno drugom?

Gde ići sa svojom prvom rukom i verzijom filma? Kako bi moj projekat mogao da dobije vidljivost? Gde ići za sredstva za završavanje projekta? Moj film je gotov! Kako da postanem primetan/a na međunarodnom nivou? Kako praviti festivalsku strategiju?
Da li mi je potrebna strategija UTICAJA? Da li sam/a mogu da uradim PR? Da li mi je potreban/a agent za prodaju?

KRIS FILIPONE

Produkcija

Predavanje se fokusira na napredne prakse u produkciji, pokazujući učesnicima jedinstvene metode za osmišljavanje pitanja za intervju, kako da zadrže svoj umetnički pristup tokom snimanja i kako da slušaju svoju intuiciju kada njihova priča počne da se razvija.


Oblikovanje montaže

U fokusu ovog predavanje je proces montaže i nastojanje da učesnici upoznaju različite metode kako da oblikuju montažu u početnim fazama rada, kreiraju osećaj sveta kroz zvuk i pronađu iznenađenja u svom materijalu koja čine jedinstveni estetski pristup.

doc in progress

/ za 5 učesnika Radionice čiji su projekti izabrani za razvoj /

Pet učesnika, čiji projekti budu izabrani za razvoj će, od 22. do 26. avgusta 2024. godine, kroz individualne i grupne konsultacije, sa tutorima razvijati svoje projekte.

Doc in Progress program obuhvata:

Individualne konsultacije (u trajanju od 30 minuta po projektu) sa tutorima:

  • Rada Šešić
  • Kris Filipone
  • Vauter Jansen
  • Iva Plemić Divjak
  • Džejmi Melcer – onlajn

Grupne konsultacije u trajanju od 90 minuta sa Radom Šešić i Krisom Filiponeom.

Kandidati mogu prijaviti projekte, bez obzira na dužinu (kratkometražni, dugometražni dokumentarni film) ili fazu u kojoj se projekat trenutno nalazi (u fazi razvoja, produkcije ili u fazi grube montaže).

JOINT PROGRAMMES

Meet2Talk – prateći program predviđen za učesnike svih programa Interakcije. Namenjen je njihovom upoznavanju, umrežavanju, otkrivanju novih pogleda na dokumentarni film i pokretanju diskusija o temama važnim za kratki kreativni dokumentarni film.

Festival Interakcija – međunarodni festival, pokrenut 2022.godine, posvećen je kratkim kreativnim dokumentarcima, trajanja do 40 minuta, koji originalnošću i inovativnošću doprinose pomeranju granica dokumentarnog filma.

Kandidati za učešće na Radionici i Kampu mogu prijaviti svoj kratki kreativni dokumentarac za učešće u Interscreen programu Festivala Interakcija.

PRIJAVLJIVANJE

Ukoliko ste zainteresovani da se prijavite za učešće na Radionici, molimo Vas pažljivo pročitajte Uputstvo za prijavljivanje.

Rok za prijavljivanje: 1.04.2024.

Ukoliko imate pitanja, možete nam se obratitii na imejl milos@film-art.org