Filmska turneja – Interakcije „Šta kažu mladi: otići ili ostati?“ u Novom Pazaru

Novi Pazar, Kancelarija za mlade
Ponedeljak, 27. maj 2024. u 12 časova 
Slobodan ulaz

U saradnji Kancelarije za mlade Novi Pazar i Nezavisnog filmskog centra Filmart iz Požege, u ponedeljak 27. maja 2024. u 12 časova biće realizovan program Filmske turneja – Interakcija na temu „Šta kažu mladi: otići ili ostati?“ u Novom Pazaru.

Interakcija – međunarodna produkcijska, edukativna i programska platforma posvećena kratkom dokumentarnom filmu, nastavlja Filmsku turneju pod nazivom „Šta kažu mladi: otići ili ostati?“. Turneja je započeta u aprilu, a nastavlja se u maju i junu 2024. godine. Interakcija sa svojom Filmskom turnejom obilazi 7 gradova i opština u Srbiji. Program je, tokom aprila, održan u Prijepolju, Užicu i Požegi, a u narednom periodu biće i u Novom Pazaru, Kragujevcu, Čačku i Ivanjici.

U KZM Novi Pazar biće prikazani filmovi snimljeni tokom prošlogodišnjeg Interakcija Kampa, na temu „Odliv mozgova“, a nakon projekcija filmova biće održane panel diskusije sa predstavnicima KZM Novi Pazar, mladima i predstavnicima NFC Filmarta.

Odlazak mladih iz Srbije je jedan od najvećih problema sa kojima se naše društvo suočava poslednjih godina. Srbija je u Evropi, sa zemljama Zapadnog Balkana, na vrhu liste po iseljavanju mladog obrazovanog stanovništva. Gradovi i opštine u unutrašnjisti Srbije se suočavaju sa problemom odlaska mladih u veće gradove ili van zemlje, što ove sredine suočava sa ozbiljnim demografskim i ekonomskim posledicama. Našom Turnejom u 6 mesta u Srbiji preispitujemo pitanja od važnosti za život mladih u unutrašnjosti: Kako zadržati mlade u Srbiji? Kako usporiti proces migracije mladih? Kako se boriti protiv nepovoljnih posledica depopulacije u unutrašnjosti Srbije?

Filmart iz Požege, kao organizacija koja deluje u zapadnoj Srbiji, nastoji da doprinese društvenom razvoju lokalnih zajednica u kojima je aktivna. S tim u vezi, problem migracija mladih iz unutrašnjosti u veće gradove ili inostranstvo je neizostavno pitanje kojim se bavi već duži niz godina, a Interakcija: Studentki filmski kamp, koji doprinosi međunarodnoj saradnji mladih, njihovoj mobilnosti, pa i cirkularnim migracijama, u toku 2023. i 2024. godine posvećen je ovom problemu. Tokom prošlogodišnjeg Kampa Interakcija, 15 studenata filmskih škola iz 11 zemalja (Argentina, Brazil, Francuska Polinezija, Holandija, Indija, Izrael, Kolumbija, Nemačka, Švajcarska, Španija i Srbija) snimilo je tri kratka dokumentarna filma u Užicu, Čačku i Požegi, na temu „Odliv mozgova“, koji će biti prikazani u okviru turneje.

Program filmova:

−         Možda je život samo ‘enkl brejker’, rediteljka: Korali Gurdon, 2023, 18 min

−         Prateći uzvike, reditelji: Ignasio Banjol Leal, Manas Krišna, 2023, 14 min

−         Čuvari užičkog duha, rediteljka: Jarden Malka Bone, 2023, 13 min

Filmska turneja Interakcija se realizuje u okviru projekta Empowering Circular Migration Champions: Unleashing Western Serbia’s Creative Potential (Interaction 2024) podržanog od strane Ambasade SAD u Beogradu.