Tačka povratka i Interakcija u Čačku

Poslednja stanica Filmske turneje – Interakcija

U ponedeljak, 10. juna 2024. godine, u 12 časova u Maloj sali Kulturnog centra Čačak, održaće se projekcija filmova koji su nastali tokom prošlogodišnjeg Kampa Interakcija na temu „Odliv mozgova“. Nakon projekcije, prisutne očekuje predavanje Uroša Živkovića, programskog direktora Tačke povratka iz Beograda. Program se realizuje u okviru Filmske turneje – Interakcija “Šta kažu mladi: otići ili ostati?“. Turneja koju organizuje Nezavisni filmski centar Filmart je od aprila obišla više gradova u Srbiji – Prijepolje, Užice, Požegu, Novi Pazar i Kragujevac – gde je sa mladima iz ovih gradova diskutovano na teme odlaska mladih i cirkularnih migracija.

Na samoj završnici Filmske turneje – Interakcija, u Čačku, program će biti značajno obogaćen predavanjem eksperta iz oblasti cirkularnih migracija – Uroša Živkovića, programskog direktora Tačke povratka. Ovom prilikom biće podeljena iskustva organizacionog tima Tačka povratka o saradnji sa uspešnim povratnicima i lekcijama koje su naučene iz prethodnog perioda u radu sa više hiljada ljudi koji su se u Srbiju vratili iz inostranstva.

Tačka povratka je partner na projektu NFC Filmarta, koji podržava Ambasada SAD u Beogradu, a u okviru kojeg se organizuje Filmska turneja na temu „Šta kažu mladi – otići ili ostati?“. Ova organizacija civilnog društva kroz svoje delovanje na polju cirkularnih migracija pruža podršku sobama koje planiraju da se vrate u zemlju i ostvare neki poslovni poduhvat ili naučnu i stručnu karijeru, a takođe podržava i talentovane pojedince iz Srbije i daje okvir za kvalitetniju komunikaciju srpskog društva u zemlji i inostranstvu. Rad Tačke povratka od samog početka (2020) podržava UNDP – Ujedinjene nacije za razvoj, Vestminsterska fondacija za demokratiju, Vlada Republike Srbije kao i niz organizacija i pojedinaca iz dijaspore.

Uroš Živković je predavao Međunarodnu arbitražu i Međunarodno privatno pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, obavljao je funkciju sekretara Udruženja za arbitražu Srbije i radio kao pravni ekspert na nizu međunarodnih projekata. Pravno obrazovanje stekao je na Univerzitetu u Beogradu i Univerzitetu Kembridž, gde je stekao diplomu magistra pravnih nauka, kao stipendista Chevening i Cambridge Trust fondacija. Filmska turneja Interakcija se realizuje u okviru projekta Empowering Circular Migration Champions: Unleashing Western Serbia’s Creative Potential (Interaction 2024), koji je podržala Ambasada SAD u Beogradu.