IVA.lab 2023

16 – 22. avgust 2023, Čačak

O PROGRAMU IVA.LAB

IVA.lab program (Inter_video_akcija laboratorija) je koncipiran kao platforma otvorena za različite kolaboracije i eksperimente u polju video umetnosti. Mesto je susreta vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i regiona sa inostranim učesnicima filmskih programa Interakcije (Kampa, Radionice i Festivala). IVA.lab organizuje NFC Filmart od 2016. godine sa ciljem podsticanja produkcije video umetnosti, kao i hibridnih, medijskih, umetničkih formi.
U okviru ovog programa dvoje umetnika sa tutorima-kustosima razvijaju svoje projekte, ali i besplatno prisustvuju predavanjima u okviru Interakcija: Radionice dokumentarnog filma i ostalim programima Interakcije (Festival Interakcija, Meet2Talk). Učešće je besplatno, a smeštaj i ishranu, na bazi polupansiona, obezbeđuje organizator.

IVA.lab 2023 se održava u Čačku od 16. do 22. avgusta 2023. godine, istovremeno sa Interakcija festivalom i ostalim trening programima (Kamp, Radionica).

Dosadašnji učesnici i učesnice su umetnici i umetnice: Dragana Žarevac i Anica Vučetić (2016), Mirjana Boba Stojadinović i Miloš Tomić (2017), Mia Ćuk i Slobodan Stošić (2018), Ivan Petrović i Dejan Klement (2019), Mila Panić i Saša Tatić (2021) i Jelena Prljević i Miloš Bojović (2022).

Produkcija IVA.lab do sada je predstavljena na dve izložbe: Inter_Video_Action u Galeriji Remont u Beogradu 2016. godine i izložba Vreme 244′ 33“ u Likovnoj galeriji i Podroom galeriji Kulturnog centra Beograda, 2020. godine.

Program IVA.lab podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije.

IVA.LAB 2023 podrazumeva:

Razvoj projekata

Dva učesnika ili učesnice programa IVA.lab, čiji projekti budu izabrani za razvoj, od 18. do 22. avgusta 2023. godine će, kroz individualne i grupne konsultacije sa tutorima-kustosima, razvijati svoje projekte.

Predviđene su:

– individualne konsultacije sa dva tutora-kustosa (Miroslav Karić, Slađana Petrović Varagić) u trajanju od 40 minuta po projektu;

– grupne konsultacije (dva tutora-kustosa i dva učesnika ili učesnice programa IVA.lab) u trajanju od 90 minuta.

Predavanja

Za učesnike i učesnice IVA.lab programa omogućeno je besplatno pohađanje predavanja u okviru programa Interakcija: radionice dokumentarnog filma. Od 17. do 22. avgusta 2023. godine, učesnici i učesnice IVA.lab će zajedno sa učesnicima i učesnicama Radionice, na predavanjima naših ovogodišnjih eksperata, otkrivati različite aspekte kreativnog dokumentarnog filma.

Predavači Interakcija Radionice 2023 su:

  • Rada Šešić, programerka brojnih festivala (IDFA, Sarajevo Film Festival itd.), predavačica i nagrađivana autorka dokumentarnih filmova
  • Inka Achté rediteljka dokumentarnih filmova, distributerka, konsultantkinja i glavna selektorka programa DocPoint Helsinškog festivala dokumentarnog filma,
  • Vladimir Perović, istaknuti dokumentarista čiji su filmovi prikazivani i nagrađivani na najznačajnijim festivalima u svetu
  • Wouter Jansen, jedan od najznačajnijih distributera non-mainstream filma u Evropi, osnivač kompanije za festivalsku distribuciju i prodaju Square Eyes.

Radni jezik radionice je engleski.

Zajednički programi

Meet2Talk  – prateći program predviđen za učesnike svih programa Interakcije. Namenjen je njihovom upoznavanju, umrežavanju, otkrivanju novih pogleda na dokumentarni film i pokretanju diskusija o temama važnim za kratki kreativni dokumentarni film.

Festival Interakcija – međunarodni festival, pokrenut 2022. godine, posvećen je kratkim kreativnim dokumentarcima, trajanja do 30 minuta, koji svojom originalnošću i inovativnošću doprinose pomeranju granica dokumentarnog filma.