EFIM GRABOY, Izrael
mentor KAMPA

Efim Graboj je rođen 1989. godine u Kazanju u Rusiji. Kao desetogodišnjak s porodicom je emigrirao u Izrael. Alumni je Škole filma i televizije Steve Tisch Univerziteta u Tel Avivu. 

Njegovi kratki filmovi osvojili su veliki broj nagrada na međunarodnim filmskim festivalima i prikazani su u više muzeja savremene umetnosti. Film „Dolina Vladara“ je 2019. godine bio nominovan za nagradu najbolji kratkometražni film Međunarodne dokumentarističke asocijacije (IDA – International Documentary Association). 

Potom, njegov prvi dugometražni film „Rat Raje Sinicine“ postigao je značajan uspeh 2020. godine osvojivši ukupno devet međunarodnih nagrada, uključujući nagrade za najbolju režiju i kameru na festivalu DocAviv. 

Pored toga, Izraelska asocijacija za dokumentarni film dodelila je ovom ostvarenju dve nagrade – za najbolji debitantski film i najbolju kameru, a Ruska asocijacije dokumentarnog filma i televizije nagradila ga je posebnom nagradom za umetnička dostignuća u dokumentarnom filmu.

Njegov drugi dugometražni film „Laži koje sam sebi rekao“ premijerno je prikazan na međunarodnom filmskom festivalu DocAviv 2023, gde je osvojio nagrade za najbolju režiju i montažu. 

Sastavni deo Efimovog pristupa filmskoj umetnosti uključuje i element terapije kroz film. Naknadno, ovaj aspekt postaje predmetom njegovog istraživanja i on, od 2020. godine, vodi grupne seanse video terapije upravo zasnovane na ovako razvijenom metodu. 

Od 2021. godine Efim živi i stvara u Izraelu i Srbiji.