Otvaranje Festivala kratkog dokumentarnog filma


Drugo izdanje Festivala kratkog dokumentarnog filma otvaraju dela iz bogatog opusa Puriše Đorđevića

U Velikoj sali Kulturnog centra u Čačku, 16. avgusta 2023. godine, u 20 časova, biće otvoren drugi po redu Interakcija Festival kratkometražnog dokumentarnog filma. Ovo izdanje Festivala će otvoriti ostvarenja, proslavljenog jugoslovenskog, srpskog i čačanskog reditelja i scenariste, Mladomira Puriše Đorđevića. Njegovi filmovi će igrati u okviru programa U fokusu, i biće prikazana tri filma.

Foto: Irena Jevtović


U želji da omogući i susrete publike, autora i učesnika, „Interakcija” je 2022. godine pokrenula i Festival kratkog dokumentarnog filma. Umetnički direktor i selektor Festivala Dejan Petrović odabrao je 22 kratka dokumentarna filma u okviru takmičarskog programa i dva prateća programa (U fokusu i Interscreen).

Posvećen kratkim kreativnim dokumentarcima, koji originalnošću i inovativnošću doprinose pomeranju granica dokumentarnog filma, Interakcija Festival prikazaće u Takmičarskom programu 15 jedinstvenih, stilski i tematski različitih kratkih dokumentaraca najznačajnijih svetskih autora kratkog dokumentarnog filma, od dobitnika najprestižnijih nagrada na IDFA, Sandensu, Kanskom festivalu do kandidata za Oskara za najbolji kratki dokumentarac i za nagradu Doc Aliance Award.

U okviru vantakmičarskog programa „Interscreen” biće prikazani kratki dokumentarci učesnika Kampa i Radionice.

Foto: Irena Jevtović
Foto: Irena Jevtović